Op zoek naar smaak?  
 

Smaak is de allerindividueelste impressie van de allerindividueelste zintuiglijke gewaarwordingen, opgewekt door voedsel en drank.

Dat maakt smaak hoogst individueel en gevoelig voor subjectieve interpretatie. Voeg daarbij de wetenschap dat onze taal bijzonder arm is om de allerindividueelste impressie om te zetten in woorden en voor je het goed beseft ben je de smaakdraad kwijt.

Een klassieke uitspraak zoals “de gustibus (et coloribus) non (est) disputandum”, doet het héél goed op allerlei bijeenkomsten waarbij een hapje wordt gegeten en een slokje wordt gedronken.

Geef toe, zo’n citaat klinkt indrukwekkend en het geeft ook meteen aan wat er van je verwacht wordt... géén vragen stellen en vooral geen discussie uitlokken over smaak. Daarbij geeft zo’n stelling ook aan, dat degene die er zich van bedient, belezen is en “zijn klassiekers kent”, wat voor het persoonlijk imago op zo’n feestjes en party’s aardig is meegenomen.

Maar heeft zo’n uitspraak nog een poot om op te staan anno 2009? Heeft diegene die zich van deze uitspraak bedient inhoudelijk een punt? Is smaak inderdaad subjectief en afhankelijk van mens tot mens?

Een uitspraak als” de gustibus non disputandum” veegt een moeilijk onderwerp zoals smaak onder de mat en dat is wat wij absoluut niet willen. Heel wat aspecten van smaak zijn best objectiveerbaar, alleen de perceptie ervan blijft vrij subjectief.

Smaken zijn stuurbaar en kneedbaar op productniveau en manipuleerbaar door omgevingsfactoren (context). De centrale en cruciale rol die de professionele kok en zijn team hierin spelen zijn onweerlegbaar.

Eten is een primaire behoefte van de mens en een levensnoodzakelijke voorwaarde om te overleven. Wie niet eet gaat met een absolute zekerheid dood. Maar smaak is ook een cruciale hefboom in de levenskwaliteit van een mens.

  • Volledige tekst via www.vorecam.be - masterbook
  • "Ondervoeding bij senioren onderschat: tijd voor een ander menu" Geert Roggen – OCMW Tienen, WZC Keienhof (pdf)
  • "ondervoeding bij senioren (rusthuizen)" Medirest (pdf)
  • "ondervoeding bij senioren (ziekenhuizen)" Medirest (pdf)
  • "reëel risico op ondervoeding bij meeste 70-plussers" (bron Belga) (pdf)
  • "Knokken tegen ouderdoms anorexia" (bron Koks! Vakblad over voeding en management september 2009) (pdf)
  • "Het gaat om lekker eten" (bron uit Gastvrije Zorg, tijdschrift voor managers in de gastvrijheidszorg, 44e jaargang nr. 4 april 2010) (pdf)
  • "Smaaktekort leidt tot ondervoeding,Goossens versus Goossens" (bron Apoint Magazine April 2010 p.22) (pdf)
  • "De oplossing is heel simpel, maak dingen lekker" (bron Food Hospitality NL 17 augustus 2010) (pdf)
  • "S3-project: stap vooruit in strijd tegen ouderdomsondervoeding" (bron FoodServices oktober 2010) (pdf)
  • "Bijscholing voor de grootkeuken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen" (bron Apoint Magazine 13 november 2010 pagina 22-23) (pdf)